ÇOCUK VE STRES

Modern yaşamla birlikte aslında çocuklar kendi içersinde fazlaca sınırlanmaya başlarlar .Ancak çocuk doğası gereği hareketli,heyecanlı,sınırsız hayal gücüne sahip,arkadaşlarıyla birlikte olmayı seven bir yapıya sahiptir. Büyük şehirlerde bu çocuğun doğal ihtiyaçlarını karşılayacak gerek ortam bulmak gerekse çocuğun bu vakti bulması neredeyse mümkün değildir. İç dünyasındaki enerjiyi boşaltamamış, çevresiyle sağlıklı ilişkiler kuramamış, oyunla doyuma ulaşamamış bir çocuğun mutlu olması beklenemez.

Aslında aileler çocuğu mutlu edebilmek için ellerinden gelen tüm gayreti göstermelerine rağmen çocukların hala mutsuz, gergin ve huzursuz olduğunu görüyorsak bunun nedenlerini araştırmak zorundayız. Stres bazen, fiziksel nedenlerden (açlık, acı, aşırı yorgunluk gibi...) bazen ise sosyal nedenlerden (ebeveynden ayrılma, boşanma, yeni bir kardeşin doğması, ailedeki düzensizlikler vb...) kaynaklanabilir.

Yapılan araştırmalar çocukların üzerinde stres faktörlerinin yetişkinlere göre daha olumsuz sonuçlara neden olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yine yapılan stres odaklı çalışmalarda geçici stresin genelde çok zararlı etkilere yol açmadığı, ama uzun süreli stresin çocuklarda çok derin etkiler yarattığını kanıtlamıştır.

Aile içinde çözülemeyen sorunlar karşısında bir uzmandan yardım istemek en yararlı yoldur. Çocuğunuz gün içinde yaşadığı ya da yaşayacağı sorunları size anlatabilir. Bu durumda izleyeceğiniz adımlar şunlar olmalıdır:

Olumsuz durumun yakında sona ereceğini hatırlatın, ona yavaş ve derince nefes almasını söyleyin. Ona göre problem gördüğü konuları en kötüden en iyiye doğru yazmasını isteyin. Yakın zamanda yaşayacağı olumlu olayları anlatın. Sıkıntısını arttıracak tavsiyelerden kaçının, gerekirse sadece dinleyin. Çocuğunuzun deneyimlemiş olabileceği duyguları özetleyin. Yaşadığı deneyimi anlatırken “Seni çok mutsuz etmiş olmalı”, “Sana hiç adil gelmedi.” Veya “Seni oyunlarına almadıklarında öfkelendin” gibi kısa özetlemeler yapabilirsiniz. Bu özetlemeler ile çocuğunuz, sizin onu anladığınızı hissedecektir. Problemi çözmek için olası çözüm yollarını konuşun ve bunları yazmasını isteyin.

 

Çocuğunuz için orda olun. Çocuklar her zaman canlarını sıkan konu hakkında konuşmak istemezler. Bu noktada çocuğunuzu zorlamak yerine ona zaman tanıyın. Ne zaman isterse sizinle konuşabileceğini ona iletin. Genellikle çocuklar sorunları paylaşmasalar bile ebeveynlerinin yanlarında olmalarından, fiziksel temasta olmalarından hoşlanırlar. Çocuğunuz ile vakit geçirerek ona destek olabilirsiniz.

Onu beklenen durumlar için hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuzla konuşarak onu rahatlatabilir, onun nasıl hissettiğini daha yakından anlayabilirsiniz. Örneğin bir kardeşin doğumu ya da ilk saç kesimi farklı düzeylerde stres yaratan olaylardır. Çocuğunuzla bu beklenen olayları konuşabilir, kendi duygu ve düşüncelerinizi onunla paylaşabilir, onunkileri öğrenebilir ve çocuğunuzun stresini bu şekilde azaltabilirsiniz. Çocuğunuza destek olun ve ona duygularını yaşayabileceği fırsatlar sunun. Çok stresli bir anında oyun oynaması veya resim yapabilmesi için çocuğunuza imkan tanıyın.

Çocuğunuz için her zaman ilk ulaşılmak ve yardım isteyeceği ilk kişi olmak çok önemlidir. Bu çocuğunuzun size ne kadar güvendiğini gösterir. Çocuğunuz bir problem yaşadığında size anlatmakta güçlük yaşıyorsa, ilişkinizi gözden geçirmeli, gerekirse bir uzmandan yardım almalısınız.